25 Mart 2008 Salı

ARSLAN PENÇESİ NİN FAYDALARI

Özellikle kadın hastalıklarına karşı kullanılır. Arslanpençesi (Alchemilla vulgaris/arvensis) denilen ve halk dilinde şebnemli ve arslanayağı adıyla da anılan bitkidir.Adet görme düzensizlikleri, dölyolları akıntısı, dölyatağı (rahim) şikayetleri ve menopoz çağındaki rahatsızlıklarda rahatlatıcı etkiler yapmakla kalmayıp, ergenliğe geçişte de, civanperçemi ile birlikte kullanıldığında, adet görmeyi düzene sokabilir. Bazı genç kızlarda adet hallerinin başlamaması durumunda, arslanpençesi civanperçemi ile eşit karıştırılarak kullanıldığında, her şeyi yoluna koyabilir. Yara ateşlenmesine, apseli yaralara ve ihmal edilmiş çıbanlara karşı, su toplayıcı ve kalp güçlendirici olarak kullanılır.Zor doğum yapan ve düşük yapmaya yatkın kadınlarda, ceninin dölyatağındaki durumunu sağlamlaştırmakta, doğum yaralanmaları ve dölyatağı gevşekliğinde, dölyatağı kasları yorgunluğunda arslanpençesi en önde gelen yardımcıdır. Bu tür kadınlar, üçüncü aydan sonra bu bitki çayını içebilirler.Tüm kadın hastalıklarında kullanılabilen bir bitkidir
Kullanım Biçimleri :
  1. Yarım tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve demlenmesi için 5-6 dakika kadar beklendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir.
  2. Bir tam banyo için 5-6 avuç dolusu taze bitki veya 200g kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekledikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

1 yorum:

cuneydi dedi ki...

Mrb,ben aslan pencesini bizzat kendim kullandim nefesim inanilmaz dereecede rahatladi ve ozellikle sigara icenlere tafsiye ediyorum herkese hayirli sifalar diliyorum.saygilar.